hond adopteren dierentehuis arnhem

Dierenasiel Dierentehuis Arnhem en Omstreken

Onze Zorg voor Dieren: Opvang, Medische Zorg en Herplaatsing

Wij bieden van hoogwaardige (nood)hulp voor zowel huisdieren als dieren uit de natuur binnen ons werkgebied, bij voorkeur 24/7. Daarnaast streven we ernaar om zwervende huisdieren weer te herenigen met hun eigenaar, zodat zij weer veilig thuis kunnen zijn.

Dierentehuis Arnhem en Omstreken zet zich in voor het bevorderen van dierenwelzijn door niet alleen onze zorg en dienstverlening, maar ook door voorlichting aan de gemeenschap. Wij bieden een veilige en stimulerende werkomgeving voor onze vrijwilligers en medewerkers, waar passie voor dieren en professionele zorg hand in hand gaan.

Volgens de wet is het de verantwoordelijkheid van de burgemeester om zwerfdieren op te vangen en te verzorgen (bewaarplicht). De gemeenten in ons werkgebied doen een beroep op de diensten van Dierentehuis Arnhem en Omstreken voor de opvang van zwerfdieren. Zodra zwerfdieren bij ons binnenkomen, worden ze eerst twee weken in quarantaine geplaatst. Gedurende deze periode worden ze gecontroleerd op ziekten, indien nodig ingeënt en medisch verzorgd. Na deze quarantaineperiode worden de dieren eigendom van het Dierentehuis, en zetten wij ons in om hen een nieuw, liefdevol thuis te bieden.

Adoptie

In ons dierenasiel wachten honden, katten, konijnen, cavia’s, vogels en nog veel meer dieren op een nieuw baasje. Wil jij een dier adopteren en hem of haar een liefdevol thuis bieden? Kijk dan snel op de pagina dier zoekt thuis en ontdek wie er op jou wacht!

Afstand doen van een huisdier

Als je niet langer voor jouw huisdier kunt zorgen, kan het helaas nodig zijn om het dier naar een asiel te brengen en afstand van hem of haar te doen. Wij zijn echter zeer terughoudend bij het aannemen van afstandsdieren en vragen je eerst alle andere mogelijke oplossingen te hebben geprobeerd. In sommige gevallen kunnen wij een dier niet aannemen, omdat er geen geschikte herplaatsingsmogelijkheden zijn. Het is voor ons geen optie om een dier voor de rest van zijn leven in een asiel te plaatsen.

Voordat wij een dier aannemen, voeren we een uitgebreid gesprek met je, waarin we vragen naar de eigenschappen van het dier en de reden voor het afstand doen. Er zijn kosten verbonden aan het afstand doen van een huisdier, dus neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Het ‘op straat zetten’ van huisdieren is strafbaar en kan leiden tot aanzienlijke boetes.

Als je tijdelijk niet in staat bent om voor jouw huisdier te zorgen, kun je kijken op deze websites voor mogelijke hulp. Vaak biedt de lokale voedselbank diervoeding aan, wat een oplossing kan zijn als je tijdelijk moeite hebt met de kosten.

 

Noodopvang

Wanneer een eigenaar tijdelijk niet in staat is om voor zijn huisdier te zorgen, kunnen wij noodopvang bieden. Deze opvang is echter altijd van tijdelijke aard, bijvoorbeeld in gevallen van onverwachte ziekenhuisopname waarbij er niemand anders is om voor het dier te zorgen. Houd er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan noodopvang. Wij bieden echter geen reguliere pensiondiensten voor huisdieren.

Adoptieprocedure en kosten

Wij zorgen er zorgvuldig voor dat onze dieren in een geschikt en liefdevol thuis worden geplaatst. Als je interesse hebt in één van onze honden, verzoeken wij je om op minimaal drie verschillende dagen (met maximaal vier dagen ertussen) met de betreffende hond kennis te maken. Als je al andere honden hebt, adviseren wij om de kennismaking in het asiel te laten plaatsvinden. Kom ook vooral met het hele gezin kennismaken, zodat iedereen een goed gevoel heeft bij de keuze.

Onze honden en katten worden geënt en voorzien van een chip. Katten worden, indien de leeftijd het toelaat, standaard gesteriliseerd of gecastreerd. Bij adoptie, maar ook bij het doen van afstand of het ophalen van een zwerfdier, is het verplicht om een geldig legitimatiebewijs te tonen.

Bekijk onze actuele tarieven voor het adopteren van een dier uit ons asiel

Adoptiekosten

Dierenasiel Dierentehuis Arnhem en Omstreken

Dierenasiel Dierentehuis Arnhem en Omstreken

Zwerfkat

Zit er in jouw omgeving een kat waarvan je vermoedt dat het een zwerfkat is? Neem dan contact met ons op. Vaak worden katten ten onrechte als zwerfkatten beschouwd, terwijl ze gewoon een straat verderop wonen. Vooral oudere katten zien er soms minder gezond uit, wat makkelijk de indruk kan wekken dat het een zwerfkat is. Bij deze katten is het heel belangrijk dat je ze niet voert, omdat oudere katten vaak speciaal voer nodig hebben en slecht reageren op gewoon voer.

Voor zwerfkatten hanteren wij het ‘5 dagen protocol’.

Dit houdt in dat je het dier 5 dagen lang geen aandacht en geen eten geeft. Water mag je wel aanbieden. Als de kat na 5 dagen nog steeds bij jou in de buurt is, komen wij langs om te controleren of het dier gechipt is. Heeft de kat een chip en kunnen we de eigenaar vinden, dan melden we het dier bij de eigenaar en brengen we het, indien nodig, naar huis. Heeft de kat geen chip, dan kunnen we het dier ophalen voor sterilisatie of castratie. Na de ingreep wordt de kat weer op de plek waar je hem hebt gevonden, vrijgelaten.

Als de kat gewond is, halen wij het dier meteen op. Houd er rekening mee dat een kat misschien al jaren met een verwonding rondloopt en gewoon in de straat achter je woont.”

Veelgestelde vragen

  • Hoe kan ik doneren aan Dierentehuis Arnhem?

    Er zijn verschillende manieren om ons financieel te ondersteunen. Via een directe donatie, een periodieke schenking of een schenking door ons op te nemen in je testament. Bekijk de verschillende mogelijkheden op deze pagina.

  • Hoe lang bestaat het Dierentehuis?

    Het oude Dierentehuis aan de Larensteinselaan werd in 1965 gebouwd. De opvang heette toen “De Dierenborgh”.

  • Hoe wordt Dierentehuis Arnhem gefinancierd?

    Het grootste deel van onze kosten wordt gefinancierd door de 9 gemeenten van ons werkgebied. Daarnaast rekenen wij kosten voor adoptie en afstand van huisdieren en ontvangen wij van particulieren geld voor onze hulpverlening aan hun huisdier. Gelukkig ontvangen we ook regelmatig giften en af en toe een erfenis.

  • Hoeveel mensen werken er bij Dierentehuis Arnhem?

    Bij het Dierentehuis werken 10 betaalde krachten en ongeveer 80 vrijwilligers.

  • Ik wil afstand doen van mijn huisdier

    Momenteel nemen wij geen afstandsdieren aan, aangezien wij op een tijdelijke, kleinere locatie gehuisvest zitten wegens de realisatie van een nieuw Dierentehuis. Voor vragen en advies, neem contact met ons op!

  • Wat gebeurt er met overleden huisdieren?

    Wanneer de eigenaar bekend is, bepaalt deze wat er met hun huisdier gebeurt. Er zijn verschillende mogelijkheden die we met de eigenaar bespreken. Wanneer de eigenaar niet direct bekend is, bewaren wij het dier 14 dagen. Het dier wordt daarna samen met andere dieren afgevoerd.